Toeval (30/7/2020)

Toeval?

toeval pictureDe plaats is niet toevallig: op een berg had Mozes ooit de Tien Geboden ontvangen, op een berg sprak Christus zijn beroemde Bergrede. Als plaats waar hemel en aarde elkaar bijzonder nabij zijn.

Ook de ontmoeting is geen toeval: Mozes en Elia staan voor Wet de Profeten, het Oude Verbond. Maar als de stem van de Vader spreekt tot zijn geliefde Zoon, zijn zij verdwenen en zien de apostelen alleen nog Christus staan. Wie oprecht de Vader zoekt die zal luisteren naar de Zoon.

Tot slot is ook het tijdstip niet toevallig: Christus is met zijn apostelen op weg naar Jeruzalem, waar Hij zal sterven. Heftig had Petrus zich daartegen geweerd. Nu krijgt hij een voorproefje, waarheen lijden en dood zullen voeren: een stralend licht van hemelse heerlijkheid.

Soms gebeuren er dingen in ons leven, die wij niet konden voorzien en waartegen wij ons heftig kunnen weren. Het voelt aan, alsof je aan het toeval bent uitgeleverd. Maar wees gerust: voor God bestaat er geen toeval. Wat ons toevalt, toekomt is een belofte van eeuwig geluk.

Bij de Gedaanteverandering van de Heer op de Berg Tabor werd slechts een tipje van de sluier opgelicht.

Uw pastoor Rick van den Berg