Kerstfeest 2020

Kerstfeest 2020

Voor haar hoefde het niet meer: Kerstmis met Corona. Geen familiereünie, geen gezamenlijk Kerstdiner, zelfs geen bezoek van haar beste vriendinnen, het mocht allemaal niet zo zijn. Ze had zelfs geen Kerkdienst, die bleek al volgeboekt, zo vertelde men haar, of zij dat begrijpen kon? Ja, begrijpen wel, maar het voelde niet als troost in Coronatijd, na toch haar leven lang de kerk zo trouw bezocht te hebben. Dan maar een jaartje heel dat Kerstfeest overslaan, dacht ze bitter, gewoon op Kerstavond vroeg naar bed en vooral geen kerstboom in huis, er kwam toch niemand langs. En maar hopen dat dat vaccin nu echt gaat komen. Toen blies ze een laatste kaarsje uit, maakte zich op om naar bed te gaan en wiste een traan van haar wangen.

Ze lag amper in bed toen de stilte wreed doorbroken werd door het geluid van een ambulance. Ze snelde naar het venster toe en zag, dat haar overbuurvrouw vanuit het ziekenhuis werd thuis gebracht, een weduwvrouw van 87 jaar, alleenstaand en kinderloos. Ze had geen auto en normaal reden haar directe buren haar altijd, waar ze ook heen moest. Maar in een flits herinnerde zij zich, dat die juist op Wintersport waren gegaan, er waren blijkbaar landen, waar dat nog mocht. Ze wist niet wat haar overbuurvrouw mankeerde, dat ging haar ook niets aan, maar wel, dat zij altijd al een zwakke gezondheid had en op anderen was aangewezen. Men had haar waarschijnlijk uit het ziekenhuis ontslagen, omdat daar vanwege de talrijke corona patiënten geen plaats meer voor haar was.

Geen plaats in de herberg … en deze vrouw moest nu Kerst gaan vieren? En wie zou er voor haar klaar staan en koken en dat zo meer? En in een flits wist zij, wat haar te doen stond. En ja, Kerstmis met Corona werd inderdaad voor haar een heel ander Kerstfeest, dan dat zij jarenlang gewend was. Geen familiereünie, maar toch warmte en hartelijkheid, geen vriendinnen op bezoek, maar toch medeleven en vriendschap, geen Kerkdienst maar dan toch maar een kleine kerstboom in huis, met stalletje en kribje, om dan samen rond de boom te luisteren naar die oude kerstliederen uit hun kindertijd. En misschien wel het allermooiste Kerstdiner, dat zij ooit met iemand had gedeeld. Misschien wel een Kerstfeest, zoals dat oorspronkelijk niet anders bedoeld was …

Wat rest mij anders, dan ook ons, juist in Coronatijd, in die zin te mogen toewensen, mede namens Kerkbestuur en Parochieraad: een Zalig en Vredevol Kerstfeest, Christus is geboren.

Uw pastoor Rick van den Berg