Feest v/d Heilige engelbewaarders

samenbidden03Het feest van de Heilige engelbewaarders wordt gevierd op 2 oktober. De engelbewaarders zijn volgens de katholieke traditie door God aangesteld om mensen te verlichten, te beschermen, te geleiden en te besturen. Het doel van deze taken is niet het aardse welbevinden van de mens, maar zijn eeuwige geluk bij God.

Geloofd wordt dat God aan iedere mens, dus niet alleen aan gelovigen, een eigen beschermengel heeft toegewezen. De Katholieke Kerk heeft het bestaan van deze engelbewaarders nooit tot dogma uitgeroepen. Het wordt echter wel voor waar gehouden.

Ze worden afgebeeld als gevleugelde personen van onduidelijk geslacht. Die vleugels hebben ze nodig om tussen ons en de hemel heen en weer te vliegen: ze brengen Gods goede gedachten naar de mensen en brengen de gebeden van ons voor God. Ze staan half achter de hun toevertrouwde persoon.

Als onze Heilige engelbewaarder trouw is aan ons, zouden wij ook trouw moeten zijn aan hem. Niet slechts zo af en toe, maar iedere dag. Gewoon met een klein schietgebedje om zijn hulp vragen. Hij begeleidt ons immers trouw, niet alleen in het verkeer. Hij begeleidt ons op al onze wegen, bij al onze opgaven, gesprekken, bezoeken en in onze vrije tijd.

Bekend is het rijmpje op een schilderijtje met veertien engeltjes in blauwe kledij dat in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw- op vele slaapkamers van katholieke kinderen hing:

samenbidden01’s Avonds als ik slapen ga
Volgen mij veertien engeltjes na:
Twee aan mijn rechterzij,
Twee aan mijn linkerzij,
Twee aan mijn hoofdeind
Twee aan mijn voeteneind
Twee die mij dekken,
Twee die mij wekken,
Twee die mij wijzen
Naar ‘s hemels paradijzen.’

 

samenbidden02
Gebed

Heilige engelbewaarder,

God heeft u aan mij gegeven om voor mij te zorgen.

Help mij in alle gevaar

en waarschuw mij als ik iets verkeerds van plan ben.

Blijf altijd aan mijn zij

om mij eens thuis te brengen bij God in de hemel.

Amen.