Nieuws artikelen EMS

Zeg nooit "nooit"

Zeg nooit “nooit”

We leven allemaal met volle agenda’s. We vliegen van het een naar het ander. “En wanneer moet het werk klaar zijn?” ”Gisteren al”. Ik hoorde op de radio eens de filemeldingen. De nieuwslezeres zei er achter aan: “Windt u zich niet te veel op. Er is nog leven na de file”. Plannen, plannen, plannen. En dan gebeurt het: de auto gaat kapot, een personeelslid wordt ziek, de computer valt uit. Plotseling duikt Corona op en je moet al je afspraken annuleren. Paniek. Stress. Slapeloze nachten.

Is er nog een ander leven mogelijk? Een leven in harmonie, in rust en overgave, of als u wilt: in het ritme van de natuur? Ja, dat is er en wel voor de mens die beseft dat levensgeluk niet te plannen is, maar uit Gods hand ontvangen wordt. Geluk plan je nooit. Het komt meestal op die momenten waarop je het niet verwacht.

Neem het simpele voorbeeld van verliefdheid. Iemand gaat er misschien wekelijks op uit om verkering te zoeken. En hij vindt niemand. Maar in de wachtkamer van de tandarts komt hij opeens de ware tegen. Je hebt behoefte aan een goed gesprek en onverwacht komt er een oude bekende van vroeger op bezoek.

En zo blijkt keer op keer: je bent mens en je plant van alles, maar het leven zelf, dat plan je nooit. En dat betekent van de ene kant: trek rustig je plan en span je in en doe wat er gedaan moet worden. Maar heb tegelijk ook geloof en vertrouwen, dat niet alles in het leven alleen maar van jou afhangt. En dat gevoel, dat mag een weldaad zijn, vooral dan, wanneer wij op onze eigen grenzen stuiten.

Wie het Paasverhaal nog in gedachte heeft die ziet dat alles anders liep, dan dat mensen zich hadden voorgesteld. En precies die rode draad loopt door, wanneer Christus ons zijn Goede Geest belooft, die ons als Helper wordt toegezegd.

Wat is een christenmens? Dat is iemand die gelooft. Geloof betekent vertrouwen. En dat betekent: zeg nooit “nooit”, zeg nooit: “dat wordt niks meer, het is voorbij, ik zie geen licht meer achter die donkere tunnel”. Geloof dan: het geluk komt meestal op die momenten, dat jij dat nooit verwacht.

uw pastoor Rick van den Berg