De Heilige Corona 26/4/2020

De Heilige Corona

'Corona' of 'Korona' is ook de naam van een relatief onbekende heilige van de katholieke kerk, die waarschijnlijk rond 160 in Egypte of in Syrië of in Antiochië is geboren en die op 16-jarige leeftijd de marteldood stierf. Ze werd gearresteerd omdat ze probeerde mensen te troosten die werden gemarteld. Haar dood was erg wreed: haar ledematen werden vastgebonden aan twee gebogen palmbomen. Toen het touw waarmee die naar de grond waren gebogen werd gekapt, werd Corona uiteengescheurd.

De herdenkingsdag van de Heilige Corona is 14 mei. Zij wordt vooral vereerd in Oostenrijk, Beieren en Bohemen. In het Oostenrijkse Sankt Corona am Wechsel werd ze, als bescherm-heilige van het dorp, aangeroepen bij alle vaker voorkomende rampen zoals stormen en veeziekten. Karel de Grote vereerde de heilige op zo'n manier dat hij corona-relikwieën naar Aken bracht en de heilige tot co-patroonheilige van het ‘Aachener Marienstift’ maakte.

De heilige Corona is ook verantwoordelijk voor standvastigheid in het geloof en voor geldzaken. Ze heeft er sinds de corona-pandemie nog een taak bij: we roepen nu ook haar steun in bij epidemieën.

Heilige CoronaGebed tot de Heilige Corona

Wanneer mijn hand geen grip meer heeft

En mij niet langer houvast geeft …

Wanneer de loop der dingen nipt

Zomaar door mijn vingers glipt …

Wanneer de overhand mij ongevraagd

Angst en onzekerheid aanjaagt …

Vouwt dan uw handen in deze tijden

Opdat Gods Hand ons moge leiden.

Amen.